Mierea - sanatoasa sau periculoasa?

Mierea - sanatoasa sau periculoasa?

Mierea - sanatoasa sau periculoasa?


Cu toate ca mierea este un aliment dulce si natural si plin de nutrienti, expertii recomanda sa nu-l oferim copiilor sub 1 an, uneori chiar sub 2 ani.

Principalul risc al introducerii premature a mierii de albine in alimentatia bebelusilor este legat de botulismul infantil. Aceasta boala apare cand mierea contine spori ai bacteriei Clostridium botulinum. Acesti spori sunt prezenti in mod natural pe plantele polenizate de albine. Aceste bacterii infecteaza organismul bebelusului, deoarece intestinul bebelusului nu contine un mediu destul de acid pentru a putea face fata toxinelor. Cu cat inainteaza copilul in varsta, cu atat mai probabil va dezvolta cocktailul de acizi necesari pentru a se apara de aceste neurotoxine. Acesta este motivul pentru care unii specialisti recomanda introducerea mierii abia dupa implinirea varstei de 2 ani.

Simptomele botulismului apar la scurt timp (12-48 ore) dupa ingerarea mierii care contine aceasta bacterie si se manifesta prin letargie, pierderea tonsului muscular, lipsa poftei de mancare, dificultate la inghitire sau vorbire, deshidratare si gura uscata, constipatie, balonare, iritatie si ameteala.

ATENTIE! Un copil cu aceste simptome trebuie dus imediat la urgente unde se va incepe tratamentul corespunzator.

Deoarece toxina poate provoca paralizia membrelor, trunchiului si a sistemului respirator, micutii pot avea nevoie de intubare, internare in spitalizare de aproximativ 44 de zile, in medie, si monitorizare a cailor aeriene si a respiratiei.


Beneficiile oferite de miere
Cum parerile specialistilor difera, unii recomanda introducerea mierii in alimentatia copilului la 1 an, altii la 2 ani, fiecare parinte va decide cind este momentul oportun pentru propriul copil. Parintii isi cunosc cel mai bine bebelusii, stiu cum reactioneaza acestia la diferite tipuri de mancare, daca au alergii (chiar si in familie).
Odata introdusa in alimentatie, mierea poate fi folosita pe post de indulcitor natural, ca medicament impotriva tusei si ca tratament local impotriva ranilor.

Mierea este in proportie de 70% un amestec de fructoza si glucoza, contine 17% apa, restul de 13% fiind alcatuit din vitamine, minerale si antioxidanti.

Ca in cazul oricarui alt aliment, mierea trebuie introdusa in alimentatia bebelusului treptat, adaugand-o la inceput in mancarurile lui preferate: cereale, pe paine, intr-un smoothie pregatit in casa, pe clatite, etc.

Taguri:

Comentarii